Workshop on Advancements in Research for Marine Mammal Conservation in India

13th October 2023, 10.30 AM – 01:00 PM Hotel Le Méridien, Kochi, Kerala, India (Shani 1 hall)

XVI AGRICULTURAL SCIENCE CONGRESS & ASC EXPO

Organized by National Academy of Agricultural Sciences, New Delhi Hosted by ICAR-Central Marine Fisheries Research Institute, Kochi



Context

The value of setting research and science-based priorities for conservation of marine mammals has been emphasized in India in the last few years. Results from prioritized research agenda is essential to provide timely, accurate, and cost-effective advice to managers on status and trends of marine mammal populations. Research needs to be directed towards providing fundamental baseline information on marine mammal populations and their ecosystems, in addition to assessing the impacts and risks posed by human activities such as fishing, pollution, habitat degradation and climate change. The need to maintain and strengthen stranding programmes in order to provide data on numbers and causes of marine mammal deaths; patterns of strandings, diseases, and health of marine mammals has also been realized. To set these research agenda, it is necessary to foster expanded and advanced research activities by improving collaboration between multiple agencies and achieve increased efficiencies. To discuss the priorities mentioned above, a workshop "Advancements in Research for Marine Mammal Conservation in India" has been organized as a side-event of XVI Agricultural Science Congress in Hotel Le Meridien, Kochi on 13.10.2023 at 10:30 - 13:00 hrs.

Programme Schedule

Convener

Dr. Ratheesh Kumar R. Scientist & Principal Investigator, Marine Mammal Project, ICAR-CMFRI

Co-Chair I Dr. Grinson George Principal Scientist & Head, ICAR-CMFRI	Co-Chair II Dr. Sreenath K.R. Senior Scientist, ICAR-CMFRI	
Rapporteur I Dr. Miriam Paul Sriram, ICAR-CMFRI	Rapporteur II Dr. L. Ranjith, ICAR-CMFRI	
Welcome address	Dr. Grinson George Principal Scientist & Head MBEMD, ICAR-CMFRI	10.30-10.35 (5 min)
Inaugural address	Dr. A. Gopalakrishnan Director, ICAR-CMFRI	10.35-10.50 (15 min)
Keynote address Compelling research priorities for conservation impera- tives of marine mammals	Dr. E. Vivekanandan Former Principal Scientist & Head ICAR-CMFRI	10.50-11.20 (30min)
Tea Break		
Invited Lecture On-board sampling survey methods	Dr. R. Jeyabaskaran Director General, Fishery Survey of India, Mumbai	11.20-11.35 (15 min)
Invited Lecture Methods of marine mammal stock assessment	Dr. J. Jayasankar Principal Scientist & Head FRAEED, ICAR-CMFRI	11.35-11.50 (15 min)
Invited Lecture Marine Mammal bycatch mitigation strategies in India	Dr. Prajith K K, Senior Scientist, ICAR-CIFT	11.50-12.05 (15 min)
Invited Lecture Addressing trade-related issues for the conservation of endangered species	Shri.P.Anilkumar, Joint Director Marine Products Export Development Authority, Kochi	12.05-12.20 (15 min)
Discussions and Recommendations	All participants	12.20-12.50 (30 min)
Vote of Thanks	Dr. Ratheesh Kumar R.	12.50-01.00 (10 min)
	Scientist & Principal Investigator Marine Mammal Project, ICAR-CMFRI	(10 mm)

For more details

Dr. Ratheesh Kumar R,

Scientist, & Principal Investigator, Marine Mammal Project, ICAR-CMFRI, Kochi. Mail: rkcmfri@gmail.com, mmsaicmfri23@gmail.com, Mobile: +91 7977153409